Rondreis Boutique Azoren
Terceira, Faial, Pico & Sao Miguel- Verblijf in kleinschalige boutique hotels
- Bezoek werelderfgoedstad Angra do Heroísmo
- Beklim de machtige Pico vulkaan
midden in de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, een Portugese archipel van negen bewoonde eilanden. Op een afstand van ruim 1300 kilometer tot het Europese vasteland en 1900 kilometer tot het Amerikaanse vasteland behoren de eilanden tot de meest afgelegen plekken en best bewaarde geheimen van Europa. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eilanden nog niet ten onder zijn gegaan aan massatoerisme.
De Azoren hebben vele bijnamen, waaronder Het Hawaï van Europa, de parels van de Atlantische Oceaan en Europa’s verborgen paradijs. Ook worden de eilanden meer dan eens vergeleken met een ultieme combinatie van het groene landschap van Nieuw-Zeeland, Het vulkanische van IJsland & het paradijselijke van Hawaii. Na je eerste bezoek aan de eilanden zul je ongetwijfeld tot de conclusie komen dat hier niks aan gelogen is.
De Azoren zijn van vulkanische oorsprong en liggen bovenop 1766 vulkanen. De eilanden staan vooral bekend vanwege de beeldschone veelzijdige natuur waarin het vulkanisme zeer bepalend is. Op de Azoren kijk je tijdens een wandeling of roadtrip je ogen uit bij het zien van het ruige en bijzonder groene landschap met vele kratermeren, vulkanen, watervallen, geisers, diepe grotten, adembenemende vergezichten, Zeeën van bloemen en ook nog eens een oceaan vol walvissen & dolfijnen.
De sfeer en landschappen van de eilanden zijn bijzonder veelzijdig, waardoor je telkens opnieuw verrast wordt. De eilanden liggen ook nog eens relatief dicht bij elkaar, waardoor je je met de ferry of het vliegtuig makkelijk van eiland naar eiland verplaatst. De ideale bestemming om te gaan eilandhoppen dus. Een reis naar de Azoren hoort zonder twijfel bij iedere avontuurlijke wandel- en natuurliefhebber op de bucketlist te staan. Kijk verder en ontdek!
Laat je inspireren door de door mij persoonlijk samengestelde inspiratiereizen naar de Azoren. Staat jouw droomreis hier nog niet tussen? Geen zorgen! Vraag gratis een vrijblijvend reisvoorstel op maat aan. Dan stel ik graag een reisplan voor je samen die volledig aansluit bij jouw reiswensen.
De Azoren is een bestemming voor echte avonturiers. van bergen beklimmen en een roadtrip maken tot zwemmen met dolfijnen en paragliden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk verder en ontdek wat je allemaal kunt doen op de eilanden.
Een whale watching tour is een must-do tijdens een reis naar de Azoren De eilanden behoren namelijk tot de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. Door het jaar heen zijn rond de eilanden meer dan 24 verschillende soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Sommige maken net als de zeezeilers enkel een tussenstop tijdens de oversteek van de Atlantische Oceaan. Anderen hebben de oceaan rondom de Azoren gekozen als hun vaste verblijfplaats. In de maanden april en mei heb je een reële kans op het spotten van de blauwe vinvis. Deze walvissoort kan wel meer dan 30 meter lang worden en is daarmee het grootste dier ter wereld. De beste eilanden op de Azoren om walvissen en dolfijnen te spotten zijn Pico, Sao Miguel, Faial en Terceira.
Voor een Whale watching tour kan je veelal kiezen uit een tocht met een Catamaran of een Zodiac boot. De snelheid van de Zodiac zorgt voor een waanzinnige ervaring. Een tour op een Catamaran is daarentegen wel een stuk comfortabeler. Op verschillende plekken langs de kust staan spotters met verrekijkers opzoek naar walvissen & dolfijnen. Zodra ze wat zien geven ze dit door aan de boten die jou vervolgens naar die plek brengen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om op verantwoorde wijze met dolfijnen te zwemmen
Het prachtige veelzijdige en afwisselende landschap van de eilanden maakt de Azoren de ultieme wandelbestemming. Op alle eilanden zijn de meest prachtige routes al voor je uitgestippeld. In totaal meer dan 60. Variërend van kort tot lang en makkelijk tot zeer moeilijk. De wandelroutes brengen je langs de randen van kratermeren en kliffen, de meest adembenemende uitzichten, Door weelderige bossen naar tropische watervallen, de gangen van verborgen grotten en door kleurrijke botanische tuinen. Zo ontdek je de meest unieke plekjes van de gebaande paden die je alleen te voet kunt bereiken. Je kan op eigen gelegenheid een wandelroute gaan lopen, of onder leiding van een gids die je tijdens de wandeling alles kan vertellen over de omgeving.
Een huurauto is het ideale vervoersmiddel om de eilanden te ontdekken. In de eerste plaats omdat er op de eilanden weinig tot geen openbaar vervoer is, maar ook om je eigen weg te kunnen gaan en alles heerlijk op eigen tempo te kunnen ontdekken. Er zijn namelijk ontzettend veel verborgen plekjes te ontdekken die je met het openbaar vervoer zou missen.
Tijdens een roadtrip kom je talloze uitzichtpunten, genaamd Miradouros, tegen. Deze punten staan zowel op de kaart als met borden langs de weg aangegeven met een verrekijker. Het fijne is dat er bij de Miradouros altijd gezorgd is voor parkeerplek, waardoor je op een veilige, makkelijke en rustige manier kan genieten van de meest adembenemende uitzichten.
Verschillende Miradouros beschikken ook over picknickplaatsen en barbecuefaciliteiten. Bij mooi weer is het hier met name in de weekenden en op feestdagen gezellig druk. De Azorianen zijn echte familiemensen en gaan hier met de hele familie naartoe om samen te genieten van een zelf bereidde maaltijd.
Op de Azoren zijn geen grote wereldsteden te vinden. Toch mag je een bezoek aan de gezellige knusse steden van de Azoren zeker niet overslaan. Zo zijn Ponta Delgada op Sao Miguel, Angra do Heroismo op Terceira en Horta op Faial alle drie steden met een bijzonder rijke historie en een eigen verhaal.
Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal aan het water gelegen zijn en beschikken over knusse straatjes en pleintjes, historische gebouwen, gezellige traditionele restaurants en barretjes en de leukste winkeltjes. De rest zal je ongetwijfeld zelf gaan ontdekken bij een bezoek aan deze fantastische steden!
Ben je een museumliefhebber? Ook dan zijn de Azoren zeker het bezoeken waard. Ondanks dat de hoogtepunten van de eilanden wat mij betreft toch echt buiten in de natuur te vinden zijn, is het zeker ter afwisseling of op een regenachtige dag ontzettend leuk om de eilanden en de rijke historie verder te ontdekken in een van de musea.
Waar de walvisjacht vroeger een belangrijke traditie was op de eilanden, maken vandaag de dag gelukkig alleen walvisspotters nog jacht op deze indrukwekkende zeedieren. Omdat de Azorianen hun tradities, historie en de herinneringen daaraan belangrijk vinden kun je onder meer in Museu dos Baleeiros en het Museu da Indústria Baleeira op Pico ontdekken hoe de walvisjacht er destijds aan toeging.
Wil je meer te weten komen over de vulkanische oorsprong van de eilanden? Breng dan een bezoek aan het Centro de Interpretacao do Vulcao dos Capelinhos op Faial (in 2012 uitgeroepen tot beste museum van Europa) en het Observatorio Vulcanologico e Geotermico dos Acores op Sao Miguel.
Ook over de historie van de wijnproductie op de eilanden is bijzonder veel te ontdekken in Museu do Vinho dos Biscoitos op Terceira en het Pico Wine Museum.
Vergeet vooral je zwembroek, bikini of badpak niet in je koffer te stoppen als je op reis gaat naar de Azoren. Zowel ’s zomers als ’s winters kan je namelijk altijd wel ergens een duik nemen.
Natuurlijke zwembaden vind je overal op de Azoren. Deze ‘piscinas naturais’ zijn vaak (deels) afgescheiden van de oceaan door omliggende rotsen van gestolde lava. Bij elk golf komt er weer nieuw zeewater in het bad, daarom is het vooral in de zomermaanden, als de watertemperatuur wat hoger ligt, heerlijk om hier een duik te nemen.
Geen zorgen! Ook bij een bezoek in de ‘winter’ zal je je zwemkleding zeker nodig hebben. Op het eiland Sao Miguel vind je namelijk tal van thermale baden. Deze worden door een vulkanische warmwaterbron opgewarmd tot een zeer aangename temperatuur. Mijn persoonlijke favorieten zijn Poça da Dona Beija en Caldeira Velha. Door de rijke begroeiing vol varens en palmen en het gekletter van kleine watervallen waan je je even in een tropische jungle. De baden zouden zelfs een geneeskrachtige werking hebben. Je zou ze daarom kunnen zien als natuurlijke spa’s. Ontspan en geniet van de prachtige omgeving!
Zowel het letterlijke als het figuurlijke hoogtepunt van de Azoren. De imposante 2351 meter hoge Pico vulkaan is bijzonder indrukwekkend. De vulkaan domineert het landschap van het eiland en is ook vanaf de omliggende eilanden Faial & Sao Jorge en op een heldere dag vanaf het verder weg gelegen Terceira & Graciosa goed zichtbaar.
Naast dat de vulkaan indrukwekkend is om van een afstandje naar te kijken, is het voor de echte avonturiers mogelijk om de 2351 meter hoge Pico vulkaan te beklimmen. Het is een uitdagende klim die vooral geschikt is voor de meer ervaren wandelaars. Je kan ervoor kiezen om de klim zelfstandig of met een gids te maken. Vanwege de moeilijkheid van de klim en de kans op wisselende weersomstandigheden wordt er geadviseerd de klim met een gids te doen.
Je moet er wat voor over hebben, maar eenmaal aangekomen op de top is het uitzicht adembenemend en was het de klim meer dan waard. De vulkaan wordt vaak omring door wolken waar de top van de vulkaan bovenuit steekt. Op een heldere dag heb je een fantastisch uitzicht op alle omliggende eilanden van de centrale eilandengroep. Een unieke ervaring om nooit te vergeten!
De Azoren is een bijzonder veelzijdige bestemming. Elk eiland heeft een eigen karakter vol verrassingen. Kijk verder en ontdek welke eilanden het beste bij jou passen!
Santa Maria is het meest zuidelijke eiland van de Azoren en is daardoor het eiland met de hoogste temperaturen, minste neerslag en de meeste zonuren. Het is het enige eiland van de Azoren met gele zandstranden en met een rode woestijn. Santa Maria wordt vaak overgeslagen door toeristen, terwijl je op en rondom Santa Maria naast relaxen op een van de stranden fantastisch kunt wandelen, duiken en surfen. Tijdens een duik heb je zelfs zomaar de kans om manta’s, haaien en zwaardvissen tegen te komen!
Sao Miguel is het grootst, drukste en meest diverse eiland van de Azoren. Sao Miguel heeft een bijzonder groen landschap. Het eiland wordt daarom ook wel “Ilha verde” genoemd. Op Sao Miguel kan je zwemmen in een van de thermale baden, genieten van talloze adembenemende uitzichten, wandelen door botanische tuinen, dolfijnen en walvissen spotten en thee drinken bij de enige theeplantages van Europa. Voor een bruisend stadsleven breng je een bezoek aan hoofdstad Ponta Delgada. En geloof mij… Op Sao Miguel is nog veel meer te ontdekken!
Terceira mag zonder twijfel het culturele hoofdeiland van de Azoren genoemd worden. Het eiland barst van de tradities en festiviteiten. Van katholieke feesten met parades, dansende locals en muziek tot stierenvechten, Er is altijd wat te vieren op Terceira!
Ook het landschap is enorm afwisselend. Van diepe grotten en pittoreske dorpjes tot lappendekens van weilanden en enorme vulkaankraters. De historische havenstad Angra do Heroismo vol levendige straten en pleintjes, statige huizen, kerken en parken staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Graciosa is het op een na kleinste en vlakste eiland van de Azoren. Een oase van rust en bij uitstek het eiland om het authentieke lokale leven te ervaren. Op het eerste oog zeker niet het meest indrukwekkende eiland van de Azoren. Graciosa beschikt daarentegen wel over een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van de Azoren. Ik heb het dan over Furna de Enfonxre. Een 50 meter hoge koepelvormige lavagrot direct onder de Caldeira da Graciosa, een grote bovengrondse krater.
Het fraaie landschap van het rustige eiland Sao Jorge staat bekend om zijn hooggelegen plateau vol vulkanische kraters, steile rotswanden en fajãs. Dit zijn vlakke vruchtbare landtongen op zeeniveau die zijn ontstaan door grondverzakkingen en lavastromen. Stuk voor stuk met een bijzonder eigen karakter. Tijdens een wandeling langs de bergwanden en kustpaden word je beloond met adembenemende uitzichten. Probeer ook zeker de Sao Jorge kaas, dit schijnt namelijk de lekkerste kaas van de Azoren & omstreken te zijn.
Op Pico is de vulkanische oorsprong van de Azoren misschien wel het beste zichtbaar. Met uitgestrekte lavavelden, een plateau met 190 kleine vulkanische kraters en de imposante 2351 meter hoge vulkaan Pico waar het eiland naar vernoemd is. Op de vruchtbare lavagrond wordt wijn verbouwd, die je natuurlijk kan proeven bij een bezoek aan het eiland. De wijngaarden, die al eeuwenlang worden beschermd tegen weer en wind door stenen lavamuurtjes, zijn door deze traditionele werkwijze erkend als UNESCO werelderfgoed.
Nergens op de Azoren staan ’s zomers zoveel Hortensia’s in bloei als op Faial, daarom wordt Faial ook wel het blauwe eiland genoemd. In de haven van hoofdstad Horta vind je prachtige schilderingen van zeezeilers die tijdens de oversteek een tussenstop maken op Faial.. Het schiereiland dat op Faial is ontstaan door de laatst uitgebarsten vulkaan van de Azoren doet denken aan een surrealistisch maanlandschap. De enorme vulkaankrater in het hart van het eiland levert tijdens een wandeling over de kraterrand indrukwekkende uitzichten op.
Corvo is het kleinste eiland van de Azoren. Je zou denken dat er maar weinig is waar zo’n klein eilandje groot in kan zijn. Maar ondanks dat er op Corvo meer koeien (1500) dan mensen (450) leven, is het eiland zeker een bezoek waard. Op Corvo vind je namelijk een enorme vulkaankrater van 2 kilometer breed en 300 meter diep. Een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van de gehele eilandengroep. In het pittoreske dorpje Vila Nova do Corvo ga je echt even terug in de tijd.
Flores is het meest westelijke eiland van de Azoren en daarmee ook het uiterste westen van Europa. Flores is een waar paradijs. Ruig, puur en ontzettend groen met ontelbare watervallen, gekleurde kratermeren, hoge kliffen en overal kleurige hortensia’s. Flores heeft het allemaal!
De Azoren staan bekend vanwege de beeldschone natuur. Het ruige vulkanische landschap, kleurrijke bloemenvelden, het rijke onderwaterleven en zelfs UNESCO werelderfgoedsites. De eilanden zijn werkelijk een paradijs voor elke wandel- en natuurliefhebber.
De Azoren zijn ontstaan door uitbarstingen van rijen onderzeese vulkanen. De eilanden liggen bovenop 1766 vulkanen, waarvan er nog 9 actief zijn. Gelukkig barst er gemiddeld maar eens in de 300 á 400 jaar eentje uit. De laatste uitbarsting heeft plaatsgevonden in 1957. Door de uitbarsting van de onderzeese Capelinhos vulkaan op Faial is destijds een nieuw stuk land ontstaan. Dit indrukwekkende gebied heeft veel weg van een maanlandschap.
De Azoren bevinden zich precies op de splitsing tussen de Noord-Amerikaanse, Afrikaanse en de Euraziatische plaat. Je bezoekt dus eigenlijk niet één, maar zelfs drie verschillende continenten tijdens een rondreis over de Azoren. Flores en Corvo liggen als enige op de Noord-Amerikaanse plaat en bewegen steeds verder van de andere eilanden af.
De vulkanische oorsprong is op alle eilanden bijzonder goed zichtbaar. Verspreidt over de Azoren vind je onder meer tal van vulkaankraters, kratermeren, lavavelden, borrelende geisers, lavagrotten, vulkanisch opgewarmde thermale baden, vulkanische natuurzwembaden en zwarte zandstranden.
De landschappen op de eilanden van de Azoren zijn zo divers en uniek dat deze natuurlijk ook niet mogen ontbreken op de Unesco werelderfgoedlijst. Naast het centrum van de historische havenstad Angra do Heroísmo op Terceira staat ook het wijnlandschap van het eiland Pico op de werelderfgoedlijst.
Op de bijzonder vruchtbare vulkanische bodem van het eiland wordt sinds de 15e eeuw wijn verbouwd. Destijds werden parallel aan de kust muurtjes van lavasteen, Ook wel “currais” of “curraletas” genoemd, gebouwd om de wijngaarden te beschermen tegen wind en het zoute zeewater. hierdoor is een bijzonder kunstig landschap ontstaan. Vandaag de dag wordt de wijn nog steeds op eenzelfde traditionele wijze verbouwd.
De wijn, gemaakt van Verdelho-druiven, is een frisse, fruitige, droge en lichte wijn die goed smaakt bij vis of zeevruchten.
Het hele jaar staan er prachtige bloemen in bloei op de Azoren. Vooral op het eiland Flores kom talloze bijzondere bloemen en planten tegen, met de bijnaam bloemeneiland is Flores dan ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO biosfeerreservaat.
De meest voorkomende en bekendste bloem van de Azoren is de Hortensia, tevens de nationale bloem van de Azoren. Van juni tot september staan de prachtige blauwe, witte en roze hortensia’s volop in bloei. Langs kraterwanden, kliffen, wegen en wandelpaden, je ziet ze werkelijk overal. Vroeger werd de Hortensia gebruikt als haag en afscheiding tussen weilanden. De meeste Hortensia’s zul je, vooral in het blauw, tegenkomen op Faial. Daarom wordt Faial ook wel het blauwe eiland genoemd.
De onderwaterwereld van de Azoren is vooral bekend vanwege de meer dan 24 soorten walvissen en dolfijnen die er door het jaar heen rondzwemmen en te spotten zijn tijdens een Whale watching tour. Een deel hiervan is het gehele jaar rondom de eilanden te spotten, waaronder de tuimelaar, gewone dolfijn en de potvis. Anderen verblijven elk jaar kort in de oceaan rondom de Azoren tijdens het oversteken van de oceaan, zoals de gevlekte dolfijn, orca’s en tal van andere walvissoorten.
Wat veel mensen niet weten is dat de onderwaterwereld rondom de eilanden nog veel rijker is. Om hier meer over te weten te komen nemen we een duik onder water. De scheepswrakken en riffen die rondom de Azoren te vinden zijn trekken een verscheidenheid aan vissen en ander zeeleven aan, waaronder zeepaardjes, scholen tonijn en schildpadden. Het duikseizoen op de Azoren loopt van juni tot oktober. In deze maanden ligt de watertemperatuur hoger, is de oceaan rustiger en het zicht fantastisch.
Volgens velen is de Princess Alice Bank de beste duikspot van de Azoren. Van juli tot september duik je rond dit rif met manta’s, barracuda’s, galapagoshaaien en hamerhaaien. Vanwege de sterke stroming en afstand tot de kust is deze duikspot alleen geschikt voor ervaren duikers.
Het eiland Santa Maria is een van de beste duikbestemmingen van Europa. Met 10 duikspots biedt het eiland diverse mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren duikers. Het onderwaterleven bevindt zich hier zo dicht bij de oppervlakte dat je bij een aantal spots zelfs fantastisch kunt snorkelen. Rondom Santa Maria heb je de kans om te duiken met grote groepen duivelsroggen, mantaroggen, barracuda’s, maanvissen, Galapagoshaaien en zelfs met de grootste vis ter wereld; de walvishaai!
Tijdens mijn ontdekkingsreizen naar de Azoren heb ik al veel accommodaties voor jou bezocht. Ik heb de leukste en meest verrassende accommodatietypes voor je op een rijtje gezet. Vraag een reisvoorstel op maat bij mij aan om erachter te komen welke accommodaties bij jouw reiswensen passen.
Een boutique hotel is een modern en kleinschalig hotel met een sfeervolle inrichting en authentieke details. De boutique hotels die je op de Azoren kunt boeken zijn veelal te vinden op centrale locaties in de sfeervolle steden en bieden in vergelijking met grootschalige hotels meer persoonlijke aandacht voor hun gasten.
Een Quinta is een typisch Portugese accommodatie in de vorm van een authentiek landhuis, boerderij of villa. De meeste Quinta’s zijn prachtig gerestaureerd in de traditionele stijl en landelijk gelegen te midden van kleurrijke tuinen en weilanden met prachtige uitzichten. een verblijf in een Quinta is sfeervoller, persoonlijker en gezelliger dan in een grootschalig hotel.
Bij een hostel denk je waarschijnlijk aan een low-budget accommodatie met grote kamers vol stapelbedden met backpackers. Laat de Azoren nou niet direct een backpackersbestemming zijn. Hostels op de Azoren zijn veelal wat luxer en bieden naast gedeelde kamers ook budgetvriendelijke privékamers met eigen badkamer aan. Het ontbijt is inbegrepen en de overige faciliteiten deel je met de andere gasten. Je ervaart de charme en gezelligheid van een hostel met de privacy en luxe van een hotel.
Het woord glamping is een combinatie van glamour en camping. Kamperen middenin de natuur, maar dan met de luxe & service die je in een hotel zou verwachten. Op de Azoren kan je midden in de natuur op bijzondere wijze glamperen in een dome, bubble of een traditionele yurt. Een bijzonder unieke ervaring!
Heb ik een visum nodig? Kan ik water uit de kraan drinken? Wat is de beste reistijd? Ik heb de antwoorden op al deze en meer praktische vragen voor je op een rijtje gezet.
Je moet tijdens je reis naar de Azoren altijd een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart kunnen tonen waarmee je je kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Je ID-kaart of paspoort moet geldig zijn tot na terugkomst in Nederland. Reizigers met de Nederlandse (of Belgische) nationaliteit hebben voor Madeira geen visum nodig.
stopcontacten op de Azoren leveren een netspanning van 230V met een frequentie van 50Hz. Je hebt geen reisstekker of omvormer nodig
Op de Azoren is het twee uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland waardoor het tijdsverschil het hele jaar door hetzelfde is.
Kraanwater op de Azoren is niet altijd en overal drinkbaar. Ik raadt je aan om voor de zekerheid water uit flessen te drinken. Deze zijn gelukkig volop te krijgen in de supermarkten, en zijn zeker in vergelijking met Nederland heel goedkoop. Als je aankomt bij een accommodatie staat er ook vaak gratis een grote fles gefilterd water of mineraalwater voor je klaar.
Tip: Neem een herbruikbare drinkfles mee op reis en koop ter plaatse grote literflessen. Deze zijn in verhouding vaak veel goedkoper en je hebt ook nog eens minder plastic afval!
Op de Azoren betaalt je net als in Nederland met de Euro. Vooraf geld wisselen is dus niet nodig.
Het is altijd handig om wat contant geld bij je te hebben. Ondanks dat je op veel plaatsen kunt pinnen komt het ook voor dat alleen Portugese betaalkaarten geaccepteerd worden of dat je pas vanaf een bepaald bedrag kunt pinnen. Op elk eiland vind je meerdere geldautomaten.
Ook is het handig om een creditcard mee te nemen op reis. Bij het huren van een auto is deze vaak zelfs verplicht, omdat hier de borg op gereserveerd wordt. De naam van de hoofdbestuurder moet in dit geval overeenkomen met de naam op de creditcard. Aankopen die je doet met een creditcard zijn vaak minimaal 180 dagen verzekerd. Wel zo veilig toch?
Check voor vertrek altijd de bestedingsruimte en de vervaldatum van je creditcard! Nog niet in het bezit van een creditcard? Vraag bij je bank naar de mogelijkheden.
Tip: Neem altijd contant geld op met je pinpas in plaats van je creditcard. Bij geldopname met een creditcard betaal je transactiekosten. Met een gewone bankpas normaliter niet.
De verbinding voor bellen, sms’en en het mobiel netwerk is nagenoeg overal op de eilanden goed tot uitstekend. Op sommige afgelegen of hoger gelegen locaties wil de verbinding wel eens wegvallen.
De meeste hotels, restaurants en bars op het eiland bieden gratis wifi aan. De Azoren is een autonome regio van Portugal en behoort tot de EU, Je hoeft geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je ook met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten op de Azoren. Je krijgt ook dan niet te maken met extra kosten bovenop je abonnement.
De landcode om iemand op de Azoren te kunnen bellen is 00351 of +351. Wil je in Portugal met een vaste telefoon naar Nederland bellen? Dan voeg je voor het nummer de landcode 0031 of +31 toe.
Portugees is de officiële taal op Madeira. Over het algemeen wordt er goed Engels gesproken in hotels, restaurants en andere toeristische locaties. Met name op de minder toeristische eilanden spreken mensen in de bediening niet altijd Engels. Door de gerechten aan te wijzen op de kaart en een beetje met handen en voeten te communiceren kom je er gelukkig eigenlijk altijd samen wel uit. Dit hoort natuurlijk ook wel een beetje bij de charme van een avontuurlijke reis.
De Azoren zijn zeer veilig om naartoe te reizen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met wat we in Nederland gewend zijn. Het is wel raadzaam om kostbare spullen niet in je huurauto achter te laten en in de steden goed op je spullen te letten. Natuurrampen & criminaliteit komen nagenoeg niet voor op Madeira.
De meeste verkeersregels op de Azoren zijn hetzelfde als in Nederland. De wegen op de Azoren zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Wel kan autorijden vanwege de vele steile en bochtige wegen een uitdaging zijn, zeker als je hier nog niet zoveel ervaring mee hebt. Zorg in ieder geval dat je de hellingproef enigszins onder de knie hebt. Op smallere wegen moet je weleens wachten op tegemoetkomend verkeer. Mocht dit gebeuren, houdt er dan rekening mee dat stijgend verkeer voorrang heeft.
Sommige (snel)wegen op de Azoren hebben korte opritten. Net als in Nederland moet je het verkeer op de doorgaande wegen voorrang te geven. Al je er niet tussenkomt, ga dan gewoon aan het einde van de oprit stilstaan en wacht tot er ruimte is om veilig in te voegen.
Het prijsniveau op de Azoren ligt iets lager dan in Nederland. Eten en drinken in restaurants en bars is relatief goedkoop. Een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en een drankje heb je bij een middelklasse restaurant al voor €15,- á €20,- per persoon. De prijzen van huurauto’s en accommodaties zijn erg seizoensafhankelijk.
Een fooi van circa 5 a 10% is normaal in restaurants, hotels en taxi’s.
De gezondheidszorg op de Azoren is van goede kwaliteit. In de grotere steden, zoals Ponta Delgada, Horta en Angra do Heroismo, zijn grote ziekenhuizen te vinden. Elk eiland beschikt over een gezondheidscentrum en meerdere apotheken. Er zijn geen speciale vaccinaties benodigd voor een reis naar de Azoren. Het alarmnummer is net als in Nederland 112.
Tip! Check voor vertrek altijd even bij je verzekeraar welke dekking je zorgverzekering biedt voor medische hulp tijdens je reis. Zorg dat je in het bezit bent van een Europese zorgverzekeringskaart. Als je deze kunt tonen wordt je sneller kosteloos geholpen.
De Azoren heeft een mild zeeklimaat. De temperatuur schommelt het gehele jaar tussen de 15 en de 25 graden. Je hebt het hele jaar door kans op lekker weer, al is de kans op zon, warme dagen en weinig neerslag in de maanden mei t/m september veruit het grootst. Het weer op de Azoren wordt vaak gezien als ‘vier seizoenen in één dag’. Regen, zon en wind wisselen elkaar gedurende de dag af. Bereid je als je op pad gaat dus voor op wisselende weersomstandigheden.
In het najaar en de winter krijgen de Azoren weleens te maken met afbuigende orkanen die veelal als tropische stormen de eilanden bereiken. Dit zorgt gelukkig niet vaak voor grote problemen op de eilanden.
Ik adviseer je op basis van jouw reisplannen graag over de beste reistijd.
Neem gerust contact op als je er niet helemaal uitkomt. Ik help graag!
Wil jij je eigen Azoren foto’s hier ook graag terugzien? Stuur deze dan met een korte beschrijving naar info@miradourotravel.nl
Miradouro Travel biedt een compleet pakket aan producten & services.
Reizen die volledig zijn afgestemd op jouw wensen.
Ik ben jouw vaste aanspreekpunt vanuit Miradouro Travel. Zowel voor, tijdens als na je reis.
Miradouro Travel heeft geen bezoeklocatie. Ik kom desgewenst langs bij je thuis.
Ik heb zelf veel reiservaring op de bestemmingen die ik aanbied.
Naast het boeken van een verantwoorde reis help ik je ook bewuste keuzes te maken tijdens je reis.
Extra garanties en zekerheid via branchevereniging VvKR, garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds.
Heb je vragen over mijn reizen, je reservering of wil je graag persoonlijk reisadvies? Neem dan persoonlijk contact met mij op via één van de onderstaande contactmogelijkheden.